Doorslaand vocht bestrijden

Het bestrijden van doorslaand vocht gebeurt doorgaans met het impregneren van de gevel, de buitenmuur schilderen met vochtwerende verf of nieuwe gevelbekleding plaatsing. De buitenmuur behandelen tegen regendoorslag kan op 3 manieren gebeuren: het impregneren van de stenen gevel, een behandeling met vochtwerende verf of het vernieuwen van de gevelbekleding of buitenmuren. Een veelvoorkomend probleem is doorslaand vocht in uw buitenmuur, dat is vocht welke van buiten naar binnen komt, en grote schade aan kan richten in de muren van de woning. De meest bekende gevolgen van een doorslaand vochtprobleem zijn vochtige muren, vochtplekken en schimmel.

Klik hier voor een overzicht van vochtbestrijders bij u uit de buurt.

Oorzaken van doorslaand vocht

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor doorslaand vocht bij de binnenmuur:

  • Bij oudere woningen worden de bakstenen steeds poreuzer en hier kan vocht steeds gemakkelijker binnendringen.
  • Als de woning een (te) smalle spouw heeft, kan vocht van de buitenmuur via isolatiemateriaal in de spouw doorslaan naar de binnenmuur.
  • Soms is het voegwerk niet meer goed en zijn er barsten en scheuren ontstaan door de vorst. Hierdoor kan regenwater ook gemakkelijker de buitenmuur binnendringen.
  • Heb je last van een lekkende dakgoot? Hierdoor stroomt het water vrij eenvoudig via scheurtjes en barstjes de buitenmuur binnen. Ook een verstopte afvoer kan zorgen voor doorslaand vocht.
  • Het is mogelijk dat er openingen in de muur zitten waar gemakkelijk vocht door kan dringen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er ruimte zit tussen de gevel en het kozijn.
  • Een kelder ligt onder het maaiveld en is als het ware omgeven door vocht. Een goede waterkering is hier dan ook zeer belangrijk.
Hoe oplossen?Indicatieprijs
Vochtwerende verfVanaf €20 – €40 euro per m2
Gevel impregneren of buitenmuren coatenTussen €5 – €15 euro per m2
Nieuwe gevelbekledingVanaf €40 euro per m2 (alleen bekleding)

Hoe kunt u doorslaand vocht het beste aanpakken?

Doorslaand vocht komt zeer veel voor bij oude buitenmuren. Ook kunnen we op deze manier bepalen hoe deze vochtproblemen zijn ontstaat en wat de beste oplossing is. Na deze inspectie gaan we aan de slag om uw woning zo snel mogelijk te verlossen van doorslaand vocht.  40 % van de huishoudens in Nederland heeft last van een vochtige kruipruimte.

Vochtwerende verf

Het is ook toepasbaar op onbehandelde en met acrylaat muurverf behandelde ondergronden en tevens geschikt voor beschut buitenwerk. Het is geschikt voor het schilderen van minerale ondergronden zoals beton, pleisterwerk, schuurwerk en gipskartonplaten. Het is geschikt voor het schilderen van minerale ondergronden zoals beton, metselwerk, pleisterwerk, schuurwerk en gipskartonplaten. Het is geschikt voor het decoratief afwerken van voldoende droog pleisterwerk, gipsplaten, metselwerk, beton, behang, structuurpleisters, glasweefsel en oude intacte (muur)verflagen in ruimten waar groot belang wordt gehecht aan de oppervlaktegevoeligheid en de esthetica van de matte muurverfafwerking.

Impregneren van de muren

Doorslaand vocht kan zorgen voor vochtplekken op de binnen- en buitenmuren, schimmels, loskomend behang, afbladerende verf, muffe geurtjes in huis, beschadigd pleisterwerk, gescheurd metselwerk, groene aanslag op de gevel. Om deze gevolgen te vermijden is het belangrijk het vochtprobleem zo snel mogelijk aan te pakken. In tegenstelling tot een volwaardige gevelrenovatie is het impregneren van de gevel een klus die men zelf kan doen en die meestal in één dag geklaard is. De kosten zijn zo weer terugverdiend; Omdat de gevel na een impregneerbehandeling droog blijft, zal deze een grotere isolerende werking hebben zonder dat de ventilerende werking verloren gaat. Het impregneren van de gevel is iets wat handige klusjesmannen onder ons heel goed zelf kunnen doen; Meer dan een ladder, emmer, blokkwast, een beetje goede wil en uiteraard een impregneermiddel hebben we niet nodig.

Vernieuwen van de gevelbekleding

Als je toe bent aan een nieuwe kleur gevel, dan raden wij ten alle tijden aan om een specialist in te schakelen die goed advies kan geven om de kunststof gevelbekleding te behandelen. De diverse modellen en de tientallen kleuren zorgen ervoor dat gevelbekleding altijd bij uw woning past en dat u er geen omkijken meer naar heeft. Vroeger bestond gevelbekleding uit houten gevelpanelen in de vorm van potdekseldelen, rabatdelen of schroten In de loop der jaren kwamen er diverse soorten gevelbekleding op de markt. Kunststof gevels hebben minder onderhoud nodig dan houten gevels en zijn gemakkelijk te monteren. Op zoek naar houten of kunststof gevelbekleding? Gevelbekleding is verkrijgbaar in meer dan 30 verschillende kleuren en meerdere modellen.