Ontwerpen en verbouwen

Wanneer men gebruik maakt van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van de bewoners en de gebruikers is er sprake van duurzaam bouwen. Hout uit duurzaam beheerde bossen is bijvoorbeeld zo’n materiaal. Voor nieuwbouw kan men ook uitstekend sloopmateriaal gebruiken voor bijvoorbeeld de funderingen. Alles draagt bij tot een duurzame bouw.

Duurzaam ontwerpen

Soms is het zelfs mogelijk om een energieneutraal gebouw te ontwerpen, door gebruik te maken van zonnepanelen of aardwarmte. Een andere trend is het industrieel, flexibel en demontabel bouwen (IFD-bouwen). Hierbij wordt een gebouw zodanig ontworpen, dat het uit demontabele onderdelen bestaat. Wanneer het gebouw bijvoorbeeld na een tijd moet worden uitgebreid, wordt een van de gevels gedemonteerd waarna nieuwe zijgevels en een dak worden gebouwd en de oude gevel weer teruggeplaatst wordt. Laten we niet vergeten de al wat meer ingeburgerde houtskeletbouw te noemen. En laten we de, al ingeburgerde, houtskeletbouw niet vergeten. Mogelijkheden te over voor duurzame bouw!

Duurzaam verbouwen

Niets is natuurlijk duurzamer dan het verbouwen van een huis of gebouw in plaats van nieuwbouw. Met een paar relatief eenvoudige ingrepen is het mogelijk een huis of gebouw een stuk energiezuiniger te maken. Bouwvisie.be, een isolatiefirma dat zich gespecialiseerd heeft in verschillende vormen van isolatie, geeft als voorbeelden:
1. Dakisolatie
2. Gevelisolatie
3. Kruipruimte-isolatie
4. Vloerisolatie
5. Groenbeplanting op een dak
6. Toepassen van duurzame energie

Levert u producten en diensten dat duurzaam bouwen stimuleert en wilt u hier graag over schrijven? Neem contact met ons op en wij plaatsen uw verhaal op de website.