Voegwerken prijzen

Door het voegwerk in uw woning te vervangen vergroot u de aantrekkelijkheid en de waarde van uw woning. Een nieuwe voeg zorgt er ook voor dat de stevigheid van de gevel verbetert. Daardoor wordt de kans op vochtdoorslag en vorstschade een stuk kleiner. Vernieuwing van het voegwerk kunt u goed combineren met andere verbeteringen aan de gevel, zoals gevelreiniging en het impregneren van de gevel.

Van die drie verbetermaatregelen is het vervangen van het voegwerk het goedkoopst met een prijs van 600 tot 800 euro voor een gemiddelde woning met een geveloppervlak van 60 vierkante meter. Reinigen plus voegen kost tussen 1.400 en 1.800 euro en de luxe behandeling van zandstralen, voegen en impregneren kost tussen 4.300 en 4.900 euro.
voegwerk

Binnen het vernieuwen van het voegwerk kunt u worden geconfronteerd met flinke prijsverschillen. Dat wordt enerzijds veroorzaakt door de stijl van de gebruikte voeg en anderzijds doordat het verwijderen van de oude voegen soms wel en soms niet wordt meegerekend.

Dus voor alle duidelijkheid: als er wordt gesproken over voegrenovatie wordt eerst de oude voeg verwijderd door de voegen uit te hakken of door ze weg te slijpen.

Daarna wordt de gevel opnieuw gevoegd. Als voegrenovatie niet expliciet wordt vermeld, zoals in het onderstaande overzicht, gaat het alleen over de kosten van het opnieuw voegen van de gevel.

Een voegwerker inschakelen voor voegwerk? Kijk op de website Voegwerken-Ulin.be.

Onderstaand een overzicht van de diverse voegen.

vlakke voegwerken

Platvolle voeg

De platvolle voeg is de meest voorkomende voeg bij woningen. Hierbij steekt het cement niet uit ten opzichte van de bakstenen. Het cement is plat gestreken. De prijs van het aanbrengen van een platvolle voeg varieert van 8 tot 12 euro per vierkante meter.

Platvolborstelwerk

Het platvolborstelvoegwerk lijkt sterk op de platvolle voeg. Ook hier steekt het cement niet uit ten opzichte van de bakstenen. Hier wordt het cement niet platgestreken, maar met een borstel afgewerkt. Dat zorgt voor een bijzonder effect. Platvolborstelwerk kost ongeveer evenveel als de platvolle voeg: 8 tot 12 euro per vierkante meter.

Verdiepte voeg

Bij de verdiepte voeg ligt het cement een paar millimeter dieper dan de bakstenen. Bij een verdiepte voeg wordt het cement niet helemaal strak afgewerkt. Het effect daarvan is dat de stenen in de gevel iets lijken uit te steken. Daardoor komen ze beter tot hun recht. Het aanbrengen van nieuw verdiept voegwerk kost 8 tot 12 euro per vierkante meter.

Teruggehouden voeg

De teruggehouden voeg lijkt heel sterk op de verdiepte voeg. Het verschil is dat het cement nog wat dieper ligt dan de verdiepte voeg. Hierdoor worden de stenen in de gevel nog iets meer geaccentueerd. De prijs van het aanbrengen van nieuw teruggetrokken voegwerk ligt tussen 8 tot 12 euro per vierkante meter.

Schaduwvoeg

Ook bij een schaduwvoeg wordt het cement verdiept aangebracht, maar het wordt bovendien schuin afgesneden. Dat geeft een mooi effect en zorgt ervoor dat de horizontale lijnen in de gevel worden geaccentueerd. Dit type voegwerk is meer arbeidsintensief dan de strakke voeg en de prijzen voor dit type voegwerk zijn hoger. Het aanbrengen van nieuw schaduwvoegwerk kost 11 tot 16 euro per vierkante meter.

voegen

Knipvoeg

Knipvoegen (externe link) steken een beetje uit ten opzichte van de stenen en worden aan beide zijden schuin afgesneden. Door hun klassieke uitstraling worden ze heel veel gebruikt bij gevelrenovatie van monumentale gebouwen. Het aanbrengen van knipvoegen is zeer arbeidsintensief. Daardoor is dit type voegwerk een stuk duurder dan ‘gewoon’ voegwerk. Voor nieuw knipvoegwerk moet u rekenen op een prijs van 60 tot 110 euro per vierkante meter.

Snijvoeg

Bij snijvoegen blijft het cement vrijwel gelijk aan de stenen. De voegen worden wel ingesneden. Dat heeft als effect dat onregelmatigheden in de stenen duidelijk zichtbaar zijn. Snijvoegen zijn populair bij de renovatie van monumentale panden. Net als de knipvoeg is het zeer arbeidsintensief, waardoor dit voegwerk een stuk duurder is dan de standaard platte voegen. De prijs van het aanbrengen van nieuwe snijvoegen ligt tussen de 60 en 110 euro per vierkante meter.

Prijstabel

Soort voegGemiddelde prijs per vierkante meter
Platvolle voeg€ 8-12
Platvolborstelwerk€ 8-12
Verdiepte voeg€ 8-12
Teruggehouden voeg€ 8-12
Schaduwvoeg€ 11-16
Knipvoeg€ 60-110
Snijvoeg€ 60-110

Wellicht ook handig:

Stappenplan om zelf gevelsteen te voegen.
Kelderdichting mogelijkheden en prijzen