Kelderdichting mogelijkheden en prijzen

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een vochtige kelder is het binnendringen van grondwater door de fundering en de muren. Daar kunt u veel overlast van hebben, want dat vocht kan op den duur doordringen in het hele huis. Het gaat muf ruiken en er kunnen schimmels ontstaan. Daardoor kan uw huis een koude en ongezonde leefomgeving worden. Het is dus aan te bevelen om vochtproblemen in de kelder snel aan te pakken.

U heeft keuze uit drie goede methoden om vochtproblemen als gevolg van binnendringend grondwater in de kelder op te lossen. Om de muren waterdicht te maken kan er aan de binnen- of buitenkant een bekuiping worden aangebracht. Ook kunnen de muren worden geïnjecteerd. Een andere methode is een kelderdrainage.

Bekuiping van de kelder

Het bekuipen van een kelder is een goede methode om vochtoverlast van door de muren naar binnen sijpelend grondwater tegen te gaan. Bekuipen wil zeggen dat er op de muren een laag waterdicht cement wordt aangebracht. Bekuipen kan aan de binnenkant en aan de buitenkant gebeuren. Bij bestaande woningen is meestal handiger om de kelder aan de binnenzijde te behandelen.

Door de muren een stukje af te kappen wordt vastgesteld op welke plekken het water naar binnen lekt. Deze lekken worden met een speciaal vulmiddel waterdicht gemaakt. De lekken worden daarna met enkele lagen speciaal cement afgedekt. Het bekuipen van een kelder is een tamelijk tijdrovend proces. Het kan tot wel vier dagen duren voordat een kelder helemaal is afgedicht.

Voor een goede vochtbestrijding moet ook de keldervloer helemaal waterdicht zijn. Als dat niet het geval is zal er een nieuwe vloerplaat moeten worden geplaatst. Een voorwaarde voor een succesvolle afdichting is dat de constructie van de kelder voldoende stabiel is.

Het bekuipen van een kelder aan de binnenzijde kost 15 tot 17 euro per vierkante meter. Bekuipen aan de buitenzijde is duurder en kost ongeveer 60 euro per vierkante meter. Op Contravocht.be vind je meer informatie over kelderdichting en vraagt u offertes aan bij diverse vochtbestrijders bij u in de buurt.

Kelder Drainage

Als er erg veel vocht in de kelder is zal dat overtollige water moeten worden afgevoerd, zodat de keldermuren en –vloeren weer droog worden. Dit wordt gedaan met kelderdrainage.

Er zijn drie manieren om een kelder te draineren:

  • Randdrainage
  • Vloerdrainage
  • Wanddrainage

Het drainagesysteem voert het water via een pomp af naar de riolering. De kelder kan daarna nog wel vochtig aanvoelen, maar er blijft geen water meer op de vloer staan.

Bij randdrainage wordt een goot op de vloer gemetseld om het water af te voeren. Deze methode is vooral geschikt als het water op de scheiding van de muur en de vloer naar binnen komt. Bij vloer- en wanddrainage wordt een noppenmembraan gebruikt. Dat membraan voert het water af naar een verzamelput.

Lees ook:
Is noppenmembraan een goede oplossing voor een vochtige kelder? (Externe link)

De prijs van kelderdrainage is sterk afhankelijk van het vloeroppervlakte en de bouwkundige staat van de kelder. De prijzen variëren van 3.000 tot 10.000 euro.

Muren injecteren

Bij grote vochtproblemen is injecteren van de keldermuren een optie. Injecteren is bij uitstek een goede oplossing als er vocht via het metselwerk naar binnendringt. Bij het injecteren wordt er kleine gaatjes geboord in de muren. Door die gaatjes wordt een waterafstotend middel in de muren gespoten. Dat middel zorgt ervoor dat er geen water meer door de muur omhoog kan trekken. Het injecteren van muren is alleen succesvol als de vochtoverlast een gevolg is van opstijgend grondwater. Na de behandeling duurt het een half jaar voordat de keldermuren kunnen worden afgewerkt. Keldermuren injecteren heeft een kostprijs van 100 tot 150 euro per vierkante meter.

Belang van ventilatie

Ongeacht hoe goed een kelder waterdicht wordt gemaakt; het zal er altijd vochtiger zijn dan in de rest van de woning. Om vochtige lucht van het koken en douchen geen kans te geven op de wat koelere keldermuren te condenseren is een goede ventilatie van de kelder noodzakelijk. Zonder ventilatie kan het condens op de muren neerslaan, waardoor vocht- en schimmelplekken ontstaan. Ventilatie voert de vochtige lucht af, zodat de luchtvochtigheid daalt.

Ook interessant: Last van vocht in huis? (Externe link)

Premie voor kelderdichting

In Vlaanderen kunt u subsidies krijgen voor het dichten van uw kelder, bijvoorbeeld via de Vlaamse renovatiepremie en de Vlaamse verbeteringspremie. Bij de Vlaamse renovatiepremie krijgt u – afhankelijk van de methode van kelderdichting – 20% of 30% van het totaalbedrag terug. De Vlaamse verbeteringspremie subsidieert kelderdichting met 750 euro, onder de voorwaarden dat de woning minstens 25 jaar oud is en dat de factuur minimaal 1.500 euro bedraagt.

Prijstabel

Soort kelderdichtingGemiddelde prijs
Bekuiping aan de binnenzijde€ 15-17 per vierkante meter
Bekuiping aan de buitenzijde€ 60 per vierkante meter
Drainage€ 3.000-10.000 voor een gemiddelde kelder
Muren injecteren€ 100-150 per vierkante meter

Ook interessant

De prijzen van voegwerk