Cv-ketel vervangen: welke opties heb ik?

De verwarming is zeker tijdens de wintermaanden onmisbaar voor je eigen comfort. De cv zorgt niet alleen voor een lekker warm huis, maar ook voor een warm water. Cv-ketels gaan gemiddeld 12 tot 15 jaar mee. Wanneer je cv-ketel verouderd is, zul je merken dat je vaker last krijgt van defecten en storingen. Dat niet alleen, je ketel verliest ook vermogen waardoor er meer gas wordt verbruikt om de woning op temperatuur te krijgen en te houden.

In dit artikel lees je alles over cv-ketel vervangen, waar je op moet letten bij het uitzoeken van een nieuwe ketel en hoe je deze het beste kunt onderhouden.

Waarom is het vervangen van je cv-ketel belangrijk?

Een verouderde cv-ketel functioneert langzaam slechter. In het begin zul je hier niet zoveel van merken, maar na verloop van tijd stijg je energierekening. Je cv-ketel verliest vermogen, waardoor je meer moet stoken om je woning op temperatuur te houden. Ook wanneer je steeds vaker last krijgt van storingen en defecten, zijn dit tekenen dat je cv-ketel aan vervanging toe is. Een nieuwe cv-ketel is in sommige gevallen vaak voordeliger dan je huidige ketel laten repareren.

Hoe kiest u de juiste cv-ketel?

Wanneer je de cv-ketel gaat vervangen, is het belangrijk om een ketel te kiezen die aan je specifieke behoefte voldoet. Je kunt hierbij letten op de volgende factoren:

  • De grootte van de woning: hoe groter je woning, des te meer ruimtes de cv-ketel moet verwarmen. Het is belangrijk dat de cv het juiste vermogen heeft om dit ook efficiënt te kunnen doen.
  • Je eigen wensen: kijk ook naar je eigen wensen. Wat is de gewenste watertemperatuur en watercapaciteit? Dit wordt uitgedrukt in de CW-waarde, wat staat voor comfortwaarde. Hoe hoger deze waarde, hoe meer warm water per minuut de ketel kan leveren.
  • Energielabel: kies een cv-ketel met een zuinig energielabel. Dit is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, omdat je cv-ketel zuinig werkt, maar ook voor het milieu.
  • Garantie en onderhoud: let goed op de garantie van de ketel en hoe deze onderhouden moet worden. Met goed cv-ketel onderhoud gaat je cv langer mee en werkt deze zo zuinig en efficiënt mogelijk.

Hoe wordt de nieuwe cv-ketel geïnstalleerd?

Het installeren van een nieuwe cv-ketel is een complexe taak die het beste overgelaten kan worden aan een professionele installateur. Een professionele verwarmingsinstallateur zorgt ervoor dat de ketel correct geïnstalleerd wordt en voldoet aan alle veiligheids- en regelgevingsvereisten.

Ben je op zoek naar een verwarmingsinstallateur bij jou in de regio? Neem dan een kijkje op https://verwarminggids.be/antwerpen/, hier vind je een handig overzicht van alle verwarmingsinstallateurs!

Cv-ketel onderhoud

Een goed onderhouden cv-ketel functioneert beter en gaat langer mee. Het is daarom belangrijk om jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren door een professionele monteur. Tijdens het onderhoud worden de belangrijkste onderdelen van de ketel gecontroleerd en indien nodig vervangen.

Ook wordt de ketel tijdens een onderhoudsbeurt opnieuw afgesteld, waardoor de ketel zo efficiënt mogelijk werkt.